Målnummer
HD-PT-T-448-22
Datum
2022-08-29
RUBRIK
HD prövar åldersavdrag på försäkringsersättning
KOMMENTAR
När ett entreprenadföretag genomförde arbeten på en fastighet uppstod skador som skulle kosta 302 500 kronor att åtgärda. Entreprenadföretaget hade en ansvarsförsäkring hos Trygg-Hansa. Fastighetsägarna ansökte om stämning om entreprenadföretaget i december 2015 och vände sig sedan direkt till Trygg-Hansa i april 2016 för att anmäla försäkringsfallet. Försäkringsbolaget svarade att förutsättningarna för direktkrav inte var uppfyllda, utan att ett sådant krav kunde framställas först efter att entreprenadföretaget försatts i konkurs. Genom tredskodom i maj 2016 förpliktades entreprenören att betala 302 500 kr till fastighetsägarna för de aktuella ansvarsskadorna. Sedan bolaget försatts i konkurs framställde fastighetsägarna motsvarande direktkrav mot Trygg-Hansa som efter en tids handläggning motsatte sig detta på grand av preklusion. Trygg-Hansas invändning om preklusion bygger på uppfattningen att entreprenadföretaget i villkorens mening erhöll ett skadeståndskrav från fastighetsägarna i september 2015 och att preklusionsfristen därmed började löpa. Hovrätten finner dock att Trygg-Hansa inte visat att fristen började löpa redan då, utan fastighetsägarna har rätt till ersättning. Trygg-Hansa har anfört att självrisk och åldersavdrag på 30 procent ska dras från ett eventuellt försäkringsbelopp. Hovrätten finner att den självrisk som gällde för entreprenören också kan göras gällande för fastighetsägarna, så försäkringsersättningen skall minskas med självrisken på 0,2 prisbasbelopp. När det gäller åldersavdrag konstaterar hovrätten att Trygg-Hansa inte har preciserat sin invändning och att bolaget heller inte åberopat någon egentlig bevisning i fråga om avdragets storlek trots att detta synes ha varit möjligt. Däremot har fastighetsägarna kunnat visa att de återställandearbeten som måste göras i princip innebär en värdeminskning på huset. På grund av det anförda finns det inte skäl att göra något sådant schabloniserat åldersavdrag som Trygg- Hansa har gjort gällande. Hovrätten beslutade därför att Trygg-Hansa skall ersätta fastighetsägarna med 293 600 kronor. Både fastighetsägarna och Trygg-Hansa har överklagat till Högsta Domstolen som meddelar prövningstillstånd med anledning av försäkringsbolagets överklagande. Fastighetsägarnas överklagande beviljas däremot inte prövningstillstånd.
Saken
Försäkringsersättning

För att läsa all information och ladda ner den dom som eventuellt hör till behöver du ha ett abonnemang på Lex Press. Kontakta LexPress kundtjänst för vidare information.


Notera att om du fått detta dokument som en sökträff men inte hittar informationen du söker på denna sida så är det troligt att träffen gjorts i filen.