Målnummer HD-B-5232-22 |
Datum 2022-12-22 |
RUBRIK |
Flicka frias från falsk tillvitelse |
KOMMENTAR |
En 15-årig flicka anmälde en 19-årig pojke för våldtäkt. Det visade sig sedan att de uppgifter hon lämnat till polisen varit oriktiga, både om var våldtäkten skulle ha ägt rum och vilka kamrater som funnits i lägenheten vid tillfället. Hon stämdes för falsk tillvitelse men förnekade brottet. Hon erkände att hon ljugit om platsen för den misstänkta våldtäkten och vilka som var på platsen när det ska ha skett, eftersom hon inte ville att hennes föräldrar skulle veta att hon sovit över hos pojken och inte hos de väninnor hon sagt att hon skulle sova hos.
Hon vidhöll dock att hon blivit våldtagen.
Pojken har uppgett att de haft ett frivilligt samlag.
Åklagaren lade kort därefter ned förundersökningen med motiveringen att det inte gick att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet skulle vara brottsligt.
Tingsrätten ansåg att de oriktiga uppgifter flickan lämnat inte var sådana besvärande omständigheter som avses i straffbestämmelsen om falsk tillvitelse och ogillade åtalet.
Hovrätten fann dock att flickans anklagelser inte var sanna och dömde henne för falsk tillvitelse. I hovrätten justerade åklagaren gärningsbeskrivningen till att "X har hos Polismyndigheten påstått besvärande omständighet eller förnekat friande eller mildrande omständighet."
Flickan har överklagat till Högsta domstolen och yrkat att hon skall frikännas och att HD ska ogilla pojkens skadeståndsyrkande.
Högsta domstolen har prövat frågan om innebörden av rekvisitet ”påstår besvärande omständighet” i straffbestämmelsen om falsk tillvitelse i 15 kap. 7 § brottsbalken och huruvida det rekvisitet träffar ett fall då vissa av de uppgifter som har lämnats visar sig vara felaktiga men det samtidigt har gjorts en direkt, beskyllning om brott som inte påstås eller bevisas vara osann.
HD konstaterar att flickan i två polisförhör har lämnat felaktiga uppgifter om platsen för den uppgivna våldtäkten, om vilka som närvarade i samma lägenhet och om att hon berättat för väninnorna om våldtäkten på morgonen efter händelsen. Till följd av den polisanmälan som gjordes anhölls pojken och hölls frihetsberövad ett drygt dygn.
Någon månad senare tog hon initiativ till ett tredje polisförhör i vilket hon berättade att de uppgifter som hon lämnat om platsen för gärningen och att hennes väninnor funnits i närheten var felaktiga.
Högsta domstolen finner att de felaktiga uppgifter som hon lämnat om platsen för den påstådda gärningen och att hennes väninnor skulle ha funnits i närheten har varken påverkat den påstådda gärningens rubricering eller straffvärde. De osanna uppgifterna fick således inte gärningen att framstå som allvarligare och uppgifterna kan därför inte anses vara besvärande för pojken i den mening som avses i 15 kap. 7 § brottsbalken.
Den omständigheten att de felaktiga uppgifterna kan ha påverkat bevisvärdet av flickans uppgifter om den påstådda brottsliga gärningen förändrar inte bedömningen. Då hon inte heller genom de lämnade uppgifterna kan anses ha förnekat en friande eller mildrande omständighet ska hon frikännas.
Vid denna bedömning ska skadeståndsyrkandet lämnas utan bifall. |
Saken Falsk tillvitelse |
För att läsa all information och ladda ner den dom som eventuellt hör till behöver du ha ett abonnemang på Lex Press. Kontakta LexPress kundtjänst för vidare information.
Notera att om du fått detta dokument som en sökträff men inte hittar informationen du söker på denna sida så är det troligt att träffen gjorts i filen.
Allt material © Lex Press AB