Målnummer
HD-PT-B-7635-22
Datum
2023-05-31
RUBRIK
Hovrätten får tillbaka mål om försök till mord
KOMMENTAR
En man sköts med flera skott i överkroppen när han satt i sin bil och väntade på grönt ljus i en korsning. Han överlevde skjutningen. Skytten satt i en bil i körfältet bredvid brottsoffret. Tre personer åtalades för försök till mord. Tingsrätten dömde dem för försök till mord (plus ytterligare några brott) till fängelse mellan tio och elva år. Hovrätten har funnit det styrkt att två av personerna vidtagit de åtgärder som åklagaren påstått, i syfte att vägleda skytten till offrets bil och därmed främjat gärningen. Enligt hovrätten kan det däremot inte uteslutas att det är någon annan än den utpekade skytten som avlossat skotten. Hovrätten fastställde tingsrättens dom mot två av de åtalade men friade den tredje. HD har nu prövat om hovrätten dömt de två för någon annan gärning än den som åtalet för mordförsök avsåg. Enligt gärningsbeskrivningen är skytten den tredje personen, men hovrätten anser inte det bevisas. Om så inte är fallet har det inte heller funnits förutsättningar för hovrätten att döma de andra två för försök till mord. Det innebär att hovrätten dömt de två för en annan gärning än de åtalats för, varför HD meddelar prövningstillstånd i målet och återförvisar det till hovrätten för fortsatt behandling.
Saken
Försök till mord m.m.

För att läsa all information och ladda ner den dom som eventuellt hör till behöver du ha ett abonnemang på Lex Press. Kontakta LexPress kundtjänst för vidare information.


Notera att om du fått detta dokument som en sökträff men inte hittar informationen du söker på denna sida så är det troligt att träffen gjorts i filen.